Ναός του Αγίου Γεωργίου
Ο Μεσοβυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο χωριό Καμαριώτης, το οποίο απέχει 29 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.
Ο ναός δεσπόζει επάνω σε βράχο, περίπου στο μέσο του χωριού. Πρόκειται για τρίκλιτη, καμαροσκέπαστη βασιλική που κτίστηκε κατά τον 16ο αιώνα. Το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, το κεντρικό κλίτος στον Αφέντη Χριστό και το βόρειο κλίτος στον Άγιο Νικόλαο.
Η θύρα του ναού είναι υπέροχη, με εξαιρετική διακόσμηση. Στο υπέρθυρο της δυτικής πύλης, υπάρχει ο λέοντας του Αγίου Μάρκου, ενώ στην αψίδα του κεντρικού κλίτους, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον δικέφαλο αετό, οικόσημο της Βυζαντινής οικογένειας των Καλλεργών. Επίσης, στη νότια είσοδο του ναού έχει σκαλιστεί η ημερομηνία 1629, (ΑΧΚΘ).
Μπαίνοντας στο ναό, το πρώτο πράγμα που τραβά το βλέμμα είναι το Ενετικό θύρωμα της εισόδου, από τον νάρθηκα στον κυρίως ναό. Στον δυτικό τοίχο του νάρθηκα υπάρχουν δύο δίλοβα οξυκόρυφα παράθυρα που καλύφθηκαν με τοιχογραφικό διάκοσμο. Επίσης, σε μία κολώνα έχουν ενσωματωθεί υστερογοτθικά κιονόκρανα.
Οι τοιχογραφίες, στο σύνολό τους, είναι υψηλής ποιότητας και οι πολλές εικόνες ιεραρχών υποδεικνύουν ότι ο ναός λειτούργησε ως επισκοπικός. Υπολογίζεται ότι οι τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν στα τέλη του 13ου αιώνα με αρχές του 14ου αιώνα. Το 2004, εργασίες αποκατάστασης του ναού αποκάλυψαν εξαιρετικές τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, ιδιαίτερα στον χώρο του ιερού.
Τέλος, υπάρχει ένας τοπικός θρύλος για την καμπάνα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με την παράδοση το σήμαντρο είχε χρυσό βόλι και η καμπάνα ακουγόταν μέχρι τα Χανιά. Όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Κρήτη, οι κάτοικοι έκρυψαν την καμπάνα, πιθανώς σε κοίλωμα του βράχου, και από τότε δεν την έχει ξαναδεί κανείς. Μάλιστα, υπάρχει και ένα λαϊκό δίστιχο:
«Αϊ Γιώργη Καμαριώτη, Κατρινέ και Ρεθυμνιώτη
την καμπάνα σου χτυπούνε κι από τα Χανιά ακούνε».