Μέγαρο Σκλαβόκαμπου στις Γωνιές
Το Μινωικό Μέγαρο του Σκλαβόκαμπου βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από την Τύλισο στα Ανώγεια, μετά την διακλάδωση για Αστυράκι. Απέχει 22 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και είναι κτισμένο στην μακρόστενη κοιλάδα του Σκλαβόκαμπου, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Η κοιλάδα ονομάστηκε έτσι επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, κατά τις Κρητικές επαναστάσεις σκλαβώθηκαν εκεί, διαδοχικά, επτά Τούρκοι πασάδες.
Το 1930, κατά την διάνοιξη δρόμου αποκαλύφθηκε το Μέγαρο, το οποίο χρονολογείται κατά την Υστερομινωική περίοδο, (1450 π.Χ). Οι ανασκαφές στον χώρο διεξήχθησαν από τον αρχαιολόγο Σπυρίδωνα Μαρινάτο.
Το Μέγαρο ήταν κτισμένο πάνω στον βόρειο δρόμο επικοινωνίας της κεντρικής με την δυτική Κρήτη, έχοντας την δυνατότητα εκμετάλλευσης του πλούτου της περιοχής. Επρόκειτο για ένα πολυώροφο κτίριο με κεντρική αίθουσα, το οποίο μοιάζει με τα τρία Μέγαρα που βρέθηκαν στην Τύλισο.
Από τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής είναι τα 39 πήλινα σφραγίσματα που βρέθηκαν όλα μαζί σε σωρό, πεσμένα από τον άνω όροφο. Τα σφραγίσματα αυτά τεκμηριώνουν το εμπόριο που διεξαγόταν και το καθένα είχε διαφορετικές παραστάσεις αποτυπωμένες πάνω του. Συγκεκριμένα, οι αναπαραστάσεις από ένα σφράγισμα έχουν βρεθεί στη Ζάκρο, στα Γουρνιά και στην Αγία Τριάδα. Βρέθηκαν, επίσης, ζωγραφισμένα αγγεία, κύπελλα, πιθάρια, διάφορα εργαλεία, μία πήλινη κεφαλή βοδιού και ένα λίθινο ρυτό.
Τα τελευταία χρόνια, σωστικές ανασκαφές στην γύρω από το Μέγαρο περιοχή, έφεραν στο φως αξιόλογα Υστερομινωικά κτίρια, οπότε το πιθανότερο είναι ότι στο σημείο υπήρχε οικισμός και όχι μία μεμονωμένη κατοίκηση.