Το γραφικό χωριό Καμαριώτης, με τα πέτρινα σπίτια, είναι κτισμένο σε υψόμετρο 620 μέτρων και απέχει 29 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.
Πιθανόν, το όνομα του χωριού να προέρχεται από το επώνυμο του πρώτου οικιστή του, Καμαριώτη. Ο Καμαριώτης αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1396 του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα ως Camarioti. Το 1583, αναφέρεται στην απογραφή του Καστροφύλακα ως San Zorzi Camarioti, με 237 κατοίκους. Επίσης, στις αρχές του 17ου αιώνα, ο Καμαριώτης ήταν τιμάριο του Κρητικού Μάρκου Παπαδόπουλου, ιδρυτή της Μονής Αγίας Τριάδας στο Αρέτι Μεραμπέλου. Στις 16 Ιανουαρίου του 1867, στο χωριό έγινε μάχη με τους Τούρκους όπου και σκοτώθηκαν οι Έλληνες αξιωματικοί Παλαμάς Βασίλειος (αδελφός του ποιητή Κωστή Παλαμά), και ο Βασιλείου Ιωάννης.
Κοντά στο χωριό, βρισκόταν το μετόχι Βαρσαμά απ’ όπου οι Τούρκοι πήραν την κόρη του παπά Βοριά, Ευμενία, μαζί με άλλα μικρά παιδιά. Στην συνέχεια, η κοπέλα αυτή έγινε ευνοούμενη του σουλτάνου Μεχμέτ του Δ’ και έπειτα βασιλομήτωρ, μητέρα δύο σουλτάνων, του Μουσταφά Β’ και του Αχμέτ Γ’.
Στην δυτική έξοδο του χωριού, ο επισκέπτης συναντά έναν χωματόδρομο που οδηγεί στην Τρυπητή. Εκεί, μπορεί να θαυμάσει τους πελώριους βράχους που συνθέτουν λαβυρίνθους και άλλα παράξενα σχήματα. Επίσης, στα δυτικά του χωριού βρίσκεται η μικρή περιοχή Κρεμαστός, κατάφυτη από βελανιδιές, πουρνάρια και χαρούπια. Μέσα από το δρυοδάσος περνάει μονοπάτι, ιδανικό για περπάτημα, το οποίο φτάνει λίγο έξω από το Αηδονοχώρι. Η περιοχή έχει και ιστορική αξία, καθώς κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, εδώ, έβρισκαν καταφύγιο οι κάτοικοι του χωριού.
Όταν βρεθείτε στον Καμαριώτη αξίζει να επισκεφθείτε τον παλαιό ναό της Παναγίας, καθώς και τον τρίκλιτο, καμαροσκέπαστο ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην πλατεία του χωριού σώζεται η Τουρκική βρύση, κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας. Η κρήνη φέρει ενσωματωμένα μέλη που αποκόπηκαν από τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Δίπλα από την κρήνη υπάρχουν χτιστές ψησταριές και φούρνοι. Εδώ, πραγματοποιείται το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, τον Απρίλιο, και της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο, με πλούσια κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.