Ακρωτήριο Σταυρός
Το ακρωτήριο Σταυρός, (γνωστό και ως Άκρον Διός), βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νομού Ηρακλείου. Πρόκειται για έναν επιμήκη βράχο που εισχωρεί σαν γλώσσα για αρκετά μέτρα στο Κρητικό Πέλαγος, και συγκεκριμένα στην ακτογραμμή ανάμεσα στα χωριά Φόδελε και Αγία Πελαγία.
Ο Σταυρός αποτελεί μία άγρια και συνάμα όμορφη περιοχή με πολύ βαθιά νερά και δυνατούς βοριάδες. Στην άκρη του ακρωτηρίου ο επισκέπτης μπορεί να δει το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντα που εορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς και τον μικρό φάρο.
Ο φάρος του ακρωτηρίου του Σταυρού κατασκευάστηκε το 1921 και λειτούργησε συστηματικά έως και το 1949. Κτίστηκε ταυτόχρονα με τον φάρο του ακρωτηρίου Λίθινο και του ακρωτηρίου Κουφονησιού, ως αποτέλεσμα της ανάγκης εγκατάστασης φάρων κατά την Μικρασιατική εκστρατεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αποστολές πλοίων στα νησιά του Αιγαίου και τις ακτές της Μικράς Ασίας. Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να δει μονάχα μία απλή μεταλλική κατασκευή, αφού ο φάρος καταστράφηκε από τους Γερμανούς, οι οποίοι τον χρησιμοποίησαν ως στόχο βολής.