Το γραφικό ορεινό χωριό Ροδιά, (ή Ρογδιά), βρίσκεται 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Γάζι, ενώ απέχει 16 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Έχει, περίπου, 800 μόνιμους κατοίκους και είναι κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Κεφάλας με πανοραμική θέα προς την πόλη του Ηρακλείου. Για τον λόγο αυτό, το χωριό είναι γνωστό και ως «το μπαλκόνι του Ηρακλείου».
Το χωριό είναι ιδιαίτερα γνωστό ως χειμερινός προορισμός, ιδανικό για περιπάτους στην φύση και φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες. Κάτω από το χωριό, και λίγο βορειότερα, βρίσκεται ο όρμος Φρασκιά, τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι Βενετοί όταν δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι του Χάνδακα. Η Ροδιά, είναι η γενέτειρα της Άννας Καλλέργη, κόρη του Κωνσταντίνου Καλλέργη, τον οποίο ακολούθησε σε όλες τις μάχες του 1866.
Το χωριό αναφέρεται για πρώτη το 1248, σε έγγραφο του Κατάστιχου των Μοναστηριών και των Εκκλησιών του Κοινού ως «Ροδέα με το Κάστρο», (Rodea com lo Castri). Μεταγενέστερα, το χωριό αναφέρεται ως Chera Rodea, Rodya και Chiera Rodea. Μάλιστα, η προσωνυμία Κερά Ροδέα, συνοδεύει το όνομα του οικισμού σε όλα, σχεδόν, τα έγγραφα και τους χάρτες της Βενετοκρατίας, όπως είναι τα χωρογραφικά σχεδιάσματα του Βενετού μηχανικού Φραντσέσκο Μπαζιλικάτα, (Francesco Basilicata), της πρώτης τριακονταετίας του 17ου αιώνα.
Στο χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να δει αρκετά μνημεία της Ενετικής εποχής. Ξεχωρίζει το Μέγαρο των αδελφών Μοδινών, (γνωστό και ως Ενετική Έπαυλη των Καλλεργών), οι οποίοι ήταν φεουδάρχες τμήματος της επαρχίας Μαλεβιζίου από το 1565. Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τον ναό του Αγίου Γεωργίου και τον ενοριακό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το ορεινό χωριό, βρίσκεται μία κρήνη, γνωστή ως «Πέρα Βρύση», με εντοιχισμένο ανάγλυφο. Στο ανάγλυφο παριστάνεται ακέφαλη, μιξογενής μορφή με ιμάτιο, που αποδίδεται στον τραγοπόδαρο θεό Παν. Μέσα στις επιχώσεις, βρέθηκε και η κεφαλή του γλυπτού.
Τον Αύγουστο του 2012, στο χωριό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, (με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδιάς), η Γιορτή Μελιού. Η γιορτή έλαβε χώρα στην Ενετική Έπαυλη, (Μέγαρο Μοδινών), Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν με παραγωγούς της περιοχής και να γνωρίσουν την διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας του μελιού.