Το γραφικό χωριό Αχλάδα, απέχει, μόλις, 7 χιλιόμετρα από τον οικισμό της Αγίας Πελαγίας και 23 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 300 μέτρων και έχει, περίπου, 57 μόνιμους κατοίκους.
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το δέντρο της άγριας αχλαδιάς που στην τοπική διάλεκτο ονομάζεται «αχλάδα» ή «αχράς». Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το χωριό έλαβε το όνομά του από μία μεγάλη άγρια αχλαδιά που συνάντησε, επί Τουρκοκρατίας, ένα αντρόγυνο, το οποίο κυνηγημένο, κρύφτηκε στην ευρύτερη περιοχή.
Η ιστορία του χωριού ξεκινάει από την εποχή της Ενετοκρατίας, οπότε και αναγράφεται σε Βενετικά έγγραφα του 1630 με την ονομασία Achladha. Κατά την Ενετοκρατία, το χωριό αποτελούσε φέουδο των αδελφών Μοδινών και είχε 35 οικίες και 2 εκκλησίες. Από επίσημη Οθωμανική απογραφή του 1881, πληροφορούμαστε πως στο χωριό κατοικούσαν 347 χριστιανοί. Αργότερα, σε απογραφή του 1900 της Κρητικής Πολιτείας, το χωριό αριθμούσε 429 κατοίκους και το 1913, 476 κατοίκους. Κατά την δεκαετία του 60’, η Αχλάδα ήταν μία από τις κυριότερες καπνοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης.
Ο επισκέπτης εδώ, μπορεί να απολαύσει την μοναδική θέα που προσφέρει το χωριό προς την θάλασσα και να περιπλανηθεί στα παραδοσιακά σοκάκια με τα εγκαταλελειμμένα αρχοντικά. Στην Αχλάδα, δεσπόζει η διπλή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και Αγίου Τρύφωνα, ενώ στην βόρεια πλευρά του χωριού, πάνω στον δρόμο, θα συναντήσετε μία πέτρινη σκάλα, η οποία οδηγεί σε δύο πέτρινες κρήνες. Οι κρήνες αυτές, συγκεντρώνουν το νερό που πηγάζει από την βάση του βράχου, ακριβώς πίσω τους. Η παλαιότερη είναι κατασκευασμένη το 1746, όπως πληροφορούμαστε από την επιγραφή. Η επιγραφή ήταν γραμμένη με Οθωμανική γραφή. Όπως, μάλιστα, συνηθιζόταν στην επιγραφή των Οθωμανικών κρηνών, μνημονευόταν το όνομα του δωρητή, το έτος και ο λόγος της αφιέρωσης, (συνήθως με επίγραμμα). Η νεότερη κρήνη είναι κατασκευασμένη στις αρχές του 20ου αιώνα, με έντονα νεοκλασικά και μορφολογικά στοιχεία.
Τέλος, στα βορειοανατολικά του χωριού, βρίσκονται τα ερείπια του εγκαταλελειμμένου οικισμού Καντινού, (φέουδου των αδελφών Μοδινών), με 48 οικίες, 5 εκκλησίες και 2 ανεμόμυλους.