Οινοποιείο Παρασκευά
Το οικογενειακό Οινοποιείο Παρασκευά, (των αδελφών Νίκου, Γιώργου και Κατερίνας Παρασκευά), βρίσκεται στο ιστορικό χωριό Σάρχος, το οποίο απέχει 22 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Η ιστορία της οικογένειας Παρασκευά και η «σύζευξή» της με τον οίνο και την τσικουδιά, ξεκίνησε το 1950 από τον πατέρα, Ιωάννη Παρασκευά. Ο Ιωάννης Παρασκευάς συγκέντρωσε 40 στρέμματα καλλιεργήσιμων αμπελιών στον Σάρχο Μαλεβιζίου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηρακλείου. Το 1973, πρωτοπόρος για την εποχή του, κατασκεύασε τσιμεντένιες δεξαμενές οινοποίησης και πατητήρια μεγαλύτερης χωρητικότητας.
Με σεβασμό στην παράδοση, το 2013 συστάθηκε το νέο σύγχρονο οινοποιείο όπου και έγινε η εμφιάλωση του πρώτου κρασιού. Η πρώτη ετικέτα έφερε την επωνυμία «Αιθήρ». Το 2015, το Οινοποιείο Παρασκευά έγινε μέλος του Wines of Crete.
Μέσα στην διαδρομή όλων αυτών των ετών από την σύστασή του, το Οινοποιείο Παρασκευά έχει συμμετάσχει σε δύο διαγωνισμούς κερδίζοντας βραβεία. Ο πρώτος διαγωνισμός ήταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 2019, όπου βραβεύτηκαν οι ακόλουθοι τρεις κωδικοί: το Senses-Μαλαγουζιά, το Archos-Βιδιανό-Μοσχάτο και το Άσπρος Λόφος-Βιδιανό. Το 2021, με την συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, πολλοί ήταν οι Κρητικοί που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση DECANTER WORLD WINE AWARDS, που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία και όπου συμμετείχαν 56 χώρες. Εκεί, το Οινοποιείο της οικογένειας Παρασκευά απέσπασε δύο βραβεία για την γεύση και τα αρώματα των οίνων. Το ασημένιο βραβείο το απέσπασε το Βιδιανό - Άσπρος Λόφος και το χάλκινο το Archos-Λιάτικο - Μοσχάτο Σπίνας.
Τέλος, η συγκομιδή των σταφυλιών πραγματοποιείται χειρωνακτικά, κατά την διάρκεια του τρύγου και αυστηρά από τις 05:00 π.μ. έως και τις 11:00 π.μ. ενώ μπορείτε να βρείτε τα κρασιά Παρασκευάς σε πολλά καταστήματα, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
(Επισκέψεις κατόπιν συνεννοήσεως)