Ναός Αγίου Χαραλάμπους
Ο ιστορικός ναός του Αγίου Χαραλάμπου βρίσκεται στο άνω τμήμα του χωριού Κρουσώνα (το οποίο απέχει 21 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο). Ο δίκλιτος ναός τιμάται στο όνομα του Αγίου Χαραλάμπου και στην Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Είναι ο πολιούχος του χωριού και πανηγυρίζει στις 10 Φεβρουαρίου.
Ο χρόνος ανέγερσης του αρχικού κλίτους τοποθετείται στα όψιμα χρόνια χρόνια της Βενετοκρατίας, (περίπου το 1400). Σε έγγραφο του 1635, αναφέρεται ως εκκλησία του «Αφέντη Χριστού». Σημαντική είναι και η μαρτυρία η οποία προκύπτει από την αίτηση του Μητροπολίτη Κρήτης Γεράσιμου προς τον Τούρκο πασά, στις 15 Μαρτίου του 1745. Με την αίτηση αυτή «ζητάται η έγκριση για επιδιόρθωση της εκκλησίας λόγω της φθοράς που έχει υποστεί από την πολυκαιρία».
Τα δύο κλίτη χωρίζονται με μεγάλη καμάρα, ενώ μπαίνοντας ο επισκέπτης στο εσωτερικό του ναού μπορεί να δει την εμβληματική-γεμάτη τάματα-εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους. Δίπλα από την εικόνα βρίσκεται μία προθήκη με παλαιά εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια.
Το 1817, όταν η πανούκλα θέρισε την Κρήτη, στον Κρουσώνα πέθαναν όλοι οι Τούρκοι, ενώ κανένας Κρουσανιώτης δεν έπαθε τίποτα. Έτσι, ο Άγιος Χαράλαμπος πέρασε στη συνείδηση του κόσμου ως τουρκομάχος και προστάτης των χριστιανών. Αυτός είναι και ο λόγος που το ένα κλίτος του ναού αφιερώθηκε στον Άγιο Χαράλαμπο. Μάλιστα, στα εικονίσματα απεικονίζεται ο άγιος να ποδοπατεί μία μαυροφόρα γυναίκα, προσωποποίηση της πανούκλας.