Ο παραδοσιακός οικισμός Καλέσα είναι κτισμένος σε έναν λόφο, 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γαζίου. Ο οικισμός είναι γνωστός για τις σπηλιές του κατά την Μινωική εποχή. Οι σπηλιές αυτές, αργότερα, αξιοποιήθηκαν από τους Ενετούς και διαμορφώθηκαν με λαξευτές καμάρες.
Τα Καλέσα αποτελούνται από δύο οικισμούς, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους, περίπου, 300 μέτρα. Τα Άνω Καλέσα, βρίσκονται σε υψόμετρο 170 μέτρων και έχουν 300 μόνιμους κατοίκους, ενώ τα Κάτω Καλέσα, έχουν, περίπου, 600 μόνιμους κατοίκους. Τόσο τα Άνω, όσο και τα Κάτω Καλέσα αναφέρονται στην απογραφή του Καστροφύλακα, το 1583. Την περίοδο της Βενετοκρατίας, και οι δύο οικισμοί καταστράφηκαν, σχεδόν εξολοκλήρου, από τον σεισμό του 1856.
Στα Άνω Καλέσα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι γνωστός για τον θρύλο του σήμαντρου του, ενώ στα Κάτω Καλέσα μπορείτε να δροσιστείτε στην πηγή της Αγίας Παρασκευής, ( από όπου παίρνουν νερό και οι δύο οικισμοί). Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε τον παλαιό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με το εξαίρετο τέμπλο και τις φορητές εικόνες, χαρακτηριστικό δείγμα της Ενετοκρατούμενης Κρήτης του 13ου αιώνα.
Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και ο ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου που οικοδομήθηκε το 1969, σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στους Αγίους Πέτρο και Παύλο, ενώ τα άλλα δύο κλίτη είναι αφιερωμένα στον Άγιο Ανδρέα, Άγιο Νεκτάριο και Άγιο Ραφαήλ. Τέλος, ο ναός τοιχογραφήθηκε το 1996-1999, από τον Κλαύδιο Κλώνο.