Σπήλαιο στο Σάρχο
Το Σπήλαιο Σάρχου, (γνωστό κι ως Χώνος ή Νυχτεριδόσπηλιο), βρίσκεται δυτικά του χωριού Σάρχος, το οποίο απέχει 22 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, στους πρόποδες του Ψηλορείτη.
Το σπήλαιο, σε υψόμετρο 276 μέτρων, έχει συνολικό μήκος 2 χιλιομέτρων και βάθος 225 μέτρων. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης. Χαρακτηριστικό του σπηλαίου είναι η εναλλαγή αιθουσών και ευρύχωρων διαδρόμων και γαλαριών. Το σπήλαιο ονομάζεται και Χώνος, καθώς, ουσιαστικά, αποτελεί μία καταβόθρα που αποστραγγίζει τρεχούμενα νερά από τα χάσματα που βρίσκονται στο Κρουσανιώτικο Λιβάδι και το Βρωμονερό. Ο διάκοσμος του σπηλαίου είναι περιορισμένος και σε φάση αποσάθρωσης με κυριότερα στοιχεία τους σταλαγμίτες, τους σταλακτίτες, τους ρευματόλιθους και λίγα κοραλλοειδή. Αποτελεί, επίσης, τόπο κατοικίας για τρία σημαντικά είδη νυχτερίδων της Κρήτης.
Κατά την Επανάσταση του 1866-1869, στο σπήλαιο Σάρχου, (στην κοίτη παλαιού υπόγειου ποταμού), βρήκαν καταφύγιο τα γυναικόπαιδα του ομώνυμου χωριού και κατάφεραν να σωθούν. Στην είσοδο του σπηλαίου ήταν φρουρός ο Σαρχιανός, Ζαχαρίας Φιλιππάκης, μαζί με πενήντα άντρες. Ο Φιλιππάκης, το καλοκαίρι του 1866, αντιμετώπισε, επιτυχώς, τις Τουρκικές επιθέσεις σε βαθμό που οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και να λύσουν την πολιορκία.