Το χωριό Κορφές είναι κτισμένο σε υψόμετρο 290 μέτρων και απέχει 20 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Έχει, περίπου, 615 μόνιμους κατοίκους. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στο γεγονός ότι περιβάλλεται από τις κορφές των ανατολικών παρυφών του Ψειλορείτη.
Το χωριό αναφέρεται στις Βενετικές απογραφές από τον 12ο αιώνα και μετά. Συγκεκριμένα, το 1248 αναφέρεται σε έγγραφο με το όνομα Corfe. Επίσης, το 1583, στον Καστροφύλακα, αναγράφεται ως Corfes και στην Τουρκική απογραφή του 1671 αναγράφεται ως Cotfes με 43 χαράτσα.
Το χωριό Κορφές έχει αναπτυχθεί περιμετρικά της πλατείας σε δύο διαζώματα και δύο εκκλησίες, μία στο καθένα, που σηματοδοτούν το παλαιό και το νεότερο. Κάθε Ιούνιο, στην πλατεία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορφών διοργανώνει την Γιορτή Μαντινάδας, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
Στο χαμηλότερο διάζωμα της πλατείας, (στον παλαιό οικισμό), ο επισκέπτης μπορεί να δει την παλαιά εκκλησία της Παναγίας, η οποία είναι αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Πρόκειται για κτίσμα, τουλάχιστον, του έτους 1603. Στο υπερυψωμένο διάζωμα του νεότερου οικισμού βρίσκεται ο ενοριακός ναός της Αγίας Τριάδος, (1885), καθώς και το Μνημείο των Ηρώων. Επίσης, στα τέλη του 19ου αιώνα, στον περίβολο της κεντρικής πλατείας εντοιχίστηκε πέτρινη κρήνη.
Στα ανατολικά του χωριού υπάρχει αρτεσιανό φρέαρ, του οποίου το νερό ανέρχεται στο ένα μέτρο πάνω από το έδαφος και αναδίδει μυρωδιά θείου. Το θειούχο νερό της πηγής έχει ιαματικές ιδιότητες.
Σώζονται, επίσης, ερείπια από ειδικά λουτρά που είχαν χτίσει οι Τούρκοι. Τέλος, κάτω από τον λόφο Κεφάλα και σε απόσταση 200 μέτρων από τον οικισμό του χωριού, σώζεται η δρυς, γνωστή ως «ντρυγιάς του Μανταλένη». Το αιωνόβιο δέντρο έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.