Το χωριό Σάρχος είναι κτισμένο σε υψόμετρο 240 μέτρων και απέχει 22 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Έχει, περίπου, 165 μόνιμους κατοίκους.
Πιθανολογείται ότι το όνομα του χωριού προέρχεται από τον θεό και ήρωα Άρχο. Κατά τον 13ο αιώνα, το χωριό αναφέρεται σε αγοροπωλησία κρασιού, ενώ το 1577, αναφέρεται από τον Barrozi ως Saragho. Το 1583, αναφέρεται στον Καστροφύλακα με την ονομασία Saragho με 82 κατοίκους. Επίσης, το 1834, στην Αιγυπτιακή απογραφή, αναφέρεται ως Sarkos με 20 χριστιανικές οικογένειες.
Στις 13 Αυγούστου του 1944, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 20 Σαρχιανούς, μαζί με τον πρόεδρο της κοινότητας Γεώργιο Ζ. Χριστοδουλάκη. Λίγες ημέρες αργότερα, εκτέλεσαν 15, ακόμη, άτομα. Ο Σάρχος έχει χαρακτηριστεί ως «μαρτυρικό χωριό» και κάθε χρόνο τελείται επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα.
Στο χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να δει τους ναούς της Παναγίας της Θεοτόκου, του Αγίου Νικολάου και του Τιμίου Σταυρού. Μάλιστα, κάθε χρόνο, στις 13 Σεπτεμβρίου, στον εορτασμό του Τιμίου Σταυρού, (που είναι και ο πολιούχος του χωριού), πραγματοποιείται πανηγύρι με ζωντανή μουσική και πλούσιο φαγητό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ναός της Παναγίας της Κεράς, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 1.5 χιλιομέτρων από το χωριό. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες εκκλησίες της περιοχής με υπέροχες τοιχογραφίες και ξεχωριστό γλυπτό διάκοσμο.
Στα δυτικά του χωριού, βρίσκεται το ιστορικό σπήλαιο Σάρχου, σε μία καταπράσινη κοιλάδα. Το σπήλαιο, (το οποίο είναι γνωστό και ως Χώνος ή Νυχτεριδόσπηλιο), αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σπήλαια της Κρήτης. Στον Σάρχο, ο επισκέπτης μπορεί, επίσης, να δει τον αναστηλωμένο παραδοσιακό νερόμυλο, καθώς και το παραδοσιακό ελαιουργείο, το οποίο, σήμερα, λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Εκθετήριο Ιστορικής και Λαογραφικής Κληρονομιάς που στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Εδώ, μπορείτε να δείτε αντικείμενα, έγγραφα κ.α. που αναδεικνύουν την λαογραφία και ιστορία του χωριού. Στον χώρο στεγάζεται, επίσης, και η βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλεβιζίου.