Ναός Αγίου Γεωργίου «ο Κοκκινιάκος»
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην περιοχή «Κοκκινιάκο», στο χωριό Κρουσώνας, (το οποίο απέχει 21 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο). Το όνομα της περιοχής, όπου κατοικούσαν οικογένειες Τούρκων, μνημονεύεται σε τούρκικο φιρμάνι, το 1768.
Η δεξαμενή νερού που σώζεται μέχρι και σήμερα στον προαύλιο χώρο της πετρόκτιστης εκκλησίας, μας παραπέμπει σε μία ιστορία του παρελθόντος. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ένας Τούρκος είχε μετατρέψει το εκκλησάκι σε χώρο σταυλισμού. Για την ασεβή αυτή συμπεριφορά του τιμωρήθηκε από τον Άγιο Γεώργιο που τον άρπαξε και τον έριξε στην δεξαμενή για να πνιγεί. Ο Τούρκος, τότε, εγκατέλειψε την περιουσία του πουλώντας την σε εξευτελιστική τιμή σε κάποιον Χριστιανό.
Η περιοχή του Κοκκινιάκου αποδεικνύεται ότι κατοικούνταν αδιάκοπα, από τα μινωικά χρόνια 1500 πΧ έως και την Τουρκοκρατία, όπου στα 1818 απογράφεται οικισμός με την ονομασία Κοκκινιάκο με 15 μουσουλμανικές οικογένειες και 15 οικίες.
Τα ευρήματα ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1980, από την κυρία Νότα Δημοπούλου έφεραν στην επιφάνεια μινωικό οικισμό με πιθανή την παρουσία ανακτόρου.
Τη δεκαετία του 1980 λειτουργούσε στην περιοχή μοναστήρι με έναν μοναχό.
Ο Άγιος Γεώργιος Κοκκινιάκος έχει επιλεγεί από το Σωματείο Οικοδόμων Κρουσώνα -από την ίδρυση του σωματείου το 1980-, ως προστάτης του σωματείου. Στον χώρο διεξάγονται εκδηλώσεις από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Κ.Η.) και το Σωματείο Οικοδόμων Κρουσώνα.
Το έτος 2024 φιλοτεχνήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Γεωργίου Κοκκινιάκο μνημείο για να τιμηθούν τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Σωματείου Οικοδόμων Κρουσώνα, του Ε.Κ.Η., της Γ.Σ.Ε.Ε. των Εργατικών Κέντρων Κρήτης και Ρόδου. Είναι το μοναδικό μνημείο για εργατικά δυστυχήματα που υπάρχει στην Ελλάδα.