Ναός Αγίας Πελαγίας
Ο ναός της Αγίας Πελαγίας, βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, (ο οποίος απέχει 21 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο), πάνω από την γνωστή παραλία. Ο ναός εορτάζει στις 8 Οκτωβρίου και είναι ένας από τους σημαντικότερους ναούς που σώζεται στην Κρήτη από την Ενετική περίοδο. Η ημέρα εορτασμού του ναού, σύμφωνα με διάταγμα του 1519, κηρύχθηκε επίσημη αργία και κατείχε ξεχωριστή θέση από τα τέλη του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα, ο Ελ. Πλατάκης, (την δεκαετία του 70’), περιγράφει την πομπή με τις φορητές εικόνες που διέσχιζε την αμμώδη ακτή και κατευθυνόταν προς το εκκλησάκι της Εύρεσης, στην στέγη του οποίου ανέβαιναν οι ιερείς και διάβαζαν το Ευαγγέλιο της ημέρας.
Στο παρελθόν, ο ναός ανήκε στην ομώνυμη Μονή του 13ου αιώνα, η οποία είχε ιδρυθεί χάρη στην εύρεση της εικόνας της Αγίας Πελαγίας, σε μία σπηλιά, (με την ονομασία Εύρεση), στα βόρεια της παραλίας. Μάλιστα, κατά την παράδοση, η εικόνα μεταφερόταν στη Μονή από τους πιστούς και εν συνεχεία, άγνωστο πώς, επέστρεφε στο σημείο όπου είχε αρχικά βρεθεί. Σήμερα, δυστυχώς, η Μονή δεν υπάρχει και ο ναός λειτουργεί ως παρεκκλήσι της Μονής Σαββαθιανών, στην οποία και φυλάσσεται το οικόσημο της Μονής της Αγίας Πελαγίας.
Το 1412, στο έργο του “Περιγραφή της νήσου Κρήτης”, ο Cristoforo Buondelmonti αναφέρεται στην μονή, και στο γεγονός ότι πλήθος προσκυνητών, κατά την διάρκεια της εορτής του ναού έθαβαν στην άμμο της παραλίας τα μέλη του σώματος τους τα οποία πονούσαν για να θεραπευτούν, Η ημέρα εορτής του ναού, σύμφωνα με διάταγμα του 1519, κηρύχθηκε επίσημη αργία.