Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Χριστός)
Πρόκειται για την παλαιότερη εκκλησία του χωριού Τύλισος, το οποίο απέχει 14 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο.
Συγκεκριμένα, ο μονόχωρος, καμαροσκέπαστος ναός του Χριστού, (Μεταμόρφωση του Σωτήρος), βρίσκεται στην παλαιά πλατεία του χωριού. Ο ναός έχει υποστεί μετασκευές, ενώ στο εσωτερικό του φέρει, στα δεξιά, αρκοσόλιο, (ταφικό μνημείο του κτήτορα). Ακριβώς απέναντί του, η δεύτερη είσοδος μοιάζει να έχει προσθήκες λες και στο σημείο αυτό να υπήρχε και δεύτερο αρκοσόλιο. Σε πολύ καλή κατάσταση σώζονται κάποια από τα πήλινα ακουστικά αγγεία που έχουν τοποθετηθεί στην οροφή για να ενισχύσουν την ακουστική του ναού.
Στον νότιο εξωτερικό τοίχο, ο επισκέπτης μπορεί να δει μία αναστηλωμένη κρήνη με Αραβική επιγραφή, η οποία χρονολογείται κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, (19ος αιώνας). Στην πρόσοψη, σχηματίζεται εσοχή-τύμπανο που στέφεται με δύο καμπύλα τόξα, (διμερές τόξο). Τα άκρα των τόξων εδράζονται σε τοξοστάτες, (παραστάδες από πωρόλιθο), και φέρουν επίκρανο και ωραία διαμορφωμένη βάση. Κάτω από την κόγχη βρίσκονται οι κρουνοί και χαμηλότερα οι γούρνες-σκάφες.
Οι εικόνες του τέμπλου χρονολογούντα κατά τον 19ο αιώνα, ενώ ο ναός φέρει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα που περιλαμβάνουν πολλές παραστάσεις από τον βίο της Παναγίας, (παρ’όλο που ο ναός είναι αφιερωμένος στον Χριστό). Εντύπωση προκαλεί και η ύπαρξη των τόσων πολλών μορφών Αγίων μοναχών και Ασκητών, στοιχείο το οποίο δηλώνει, (σύμφωνα με τον λαογράφο Γεώργιο Σταματάκη), κάποια σχέση του ναού με τον μοναστικό κόσμο. Η τεχνοτροπία των τοιχογραφιών στηρίζεται στην χρωματική αντίθεση, (chiaro scuro), για την απόδοση του περιγράμματος των πλατιά φωτισμένων προσώπων. Το πλάσιμο των προσώπων είναι μαλακό, με χαμηλό ανάγλυφο και ήρεμα φώτα, ενώ η ταραγμένη πτυχολογία αποδίδεται με συμπληρωματικά χρώματα και διακριτική χρήση της γραμμής. Υπάρχουν, επίσης, και κάποια αρχαϊκά στοιχεία, όπως η επίμηκυνση των σωμάτων και η έντονη σχηματοποίηση των αυτιών του Χριστού στην παράσταση της Βρεφοκρατούσας, που θυμίζουν τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Τα δύο σφενδόνια του ναού είναι και αυτά κατάγραφα, το ένα με τις μορφές των Αγίων Δέκα και το δεύτερο με ολόσωμους τους Προφήτες.
Τέλος, το 1984, κατά την διάρκεια εργασιών διαμόρφωσης της πλατείας γύρω από τον ναό, εντοπίστηκαν τάφοι μπροστά από την είσοδο και πίσω στο ιερό, οι οποίοι δεν πειράχτηκαν. Το 2013-2014, κατά την αναδιαμόρφωση της πλατείας, οι τάφοι ανοίχτηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αφαιρέθηκαν τα οστά από το εσωτερικό και οι τάφοι σκέπαστηκαν με γεωύφασμα για να μην καταστραφούν από το μπετόν.